Υπερηχο-σαλπιγγογραφία

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία (HyCoSy ή HyFoSy) είναι μια σύγχρονη εξεταστική μέθοδος που αναπτύχθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειες της κλασικής σαλπιγγογραφίας. Διαρκεί περίπου 15 λεπτά και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.

Η εξέταση αυτή συνιστάται να γίνεται μεταξύ της 7ης και 10ης ημέρας του κύκλου της γυναίκας. Μετά την εξέταση και αναλόγως των ευρημάτων, ο γιατρός θα συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική μέθοδο, αν είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται η ασθενής να απέχει από τις καθημερινές της δραστηριότητες μετά την εξέταση.

Πώς γίνεται η υπερηχο-σαλπιγγογραφία

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία χρησιμοποιεί μια ειδική υποαλλεργική σκιαστική ουσία που εγχύεται στη μήτρα. Η ουσία αυτή στη συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες, ενώ η όλη πορεία της παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια υπερήχου. Η σκιαστική ουσία είναι ειδικά σχεδιασμένη, ώστε να «λάμπει» στο υπερηχογράφημα.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερήχου και δεν απαιτείται κανενός είδους ακτινοβολία.

Αποτελεί μια απλή μέθοδο για τον έλεγχο των σαλπίγγων σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, δηλαδή για να εξακριβωθεί αν οι σάλπιγγες είναι διαπερατές ή όχι, αλλά και σε περιπτώσεις που απλώς μια γυναίκα θέλει να είναι σίγουρη ότι μπορεί να συλλάβει.

  • Δεν επιβαρύνει τη γυναίκα με ακτινοβολία, όπως η κλασική σαλπιγγογραφία.
  • Είναι μια ανώδυνη εξέταση σε σχέση με την κλασική σαλπιγγογραφία.
  • Δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας λόγω της φύσης του σκιαγραφικού υλικού.
  • Η εξέταση πραγματοποιείται στο ιατρείο κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης.
  • Ανωμαλίες της μήτρας μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα, αφού η μήτρα φαίνεται καλύτερα στο υπερηχογράφημα.
  • Μικρές βλάβες στο ενδομήτριο, όπως πολύποδες και υποβλεννογόνια ινομυώματα, μπορούν να εκτιμηθούν.

αναπαραγωγή

επιστήμη

μητρότητα